לפניכם שני מסלולי טיול בעקבות לוחמים בערבה.


טיול בעקבות לוחמי "מבצע לוט"מעלה עקרבים
"חצי שנה הם במצור, חייבים לפרוץ את הדרך ולהגיע אל יושבי סדום" אמר דוד בן גוריון, לימים ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל.
לאחר תכנון "מבצע לוט" התקבלה הפקודה "המבצע אושר, יוצאים מחר עם שחר"  מודיע קצין המבצעים יצחק רבין.
לאחר כיבוש באר-שבע יצא "מבצע לוט" לפועל במטרה לפרוץ דרך אל סדום דרך ממשית, מעלה עקרבים, עיר אובות ונחל אמציה.
הטיול בעקבות סיירי חטיבת הנגב יחל בעיר באר שבע – אנדרטת חטיבת הנגב הממוקמת על גבעת גיר מזרחית לעיר. אנדרטה עשויה בטון חשוף בשילוח נחושת שיצר האמן דני קרוון, מספרת את סיפורם של לוחמי הפלמ"ח ומנציחה את שמם של הנופלים.
נרד מהגבעה וניסע בכביש 25 לכיוון דימונה, לאחר כ-7 ק"מ נפנה עם השלט ימינה אל גן לאומי ממשית – אתר מורשת עולמית ששימשה את "אדוני המדבר" בהעברת תבלינים ובשמים מהרי אדום דרך הערבה אל ירושלים ואל הים התיכון . סיור ברחובות העיר משוחזרים ובשני מבני הכנסיות עם רצפת הפסיפס מספרים את ההווי המיוחד של יושביה.
נמשיך בנסיעה דרומה עד צומת רותם ונפנה דרומה עד השילוט המפנה אל "מעלה עקרבים" (נסיעה של כ-10 ק"מ) . ליד השלט נפנה שמאלה ונמשיך בנסיעה בכביש (צר יחסית) עד ראש המעלה בו ניצבת אנדרטה בצורת צריח – סמלו של חיל ההנדסה, לזכר הנופלים ב"מבצע לוט". בראש המצפה ניצב לוח זיכרון לזכרם של נרצחי פיגוע הירי שעלו באוטובוס אגד במעלה לכיוון תל-אביב.
נסיים את הטיול בתצפית מרהיבה אל ביקעת הערבה התיכונה, על בתי התושבים במושבי הערבה, החממות, השדות הירוקים וממלכת ירדן והרי מואב.

טיול בעקבות לוחמי "מבצע עובדה"
"אחר הצהריים הגענו למטה, לגבעות הקטנות, ומשם ראינו את אום רשרש שוממה.  בסך הכל חצר עם כמה בקתות. היה שקט. הרגשנו לא טוב. אני הייתי קטן, מ"פ בסך הכל, אבל היו הקמב"ץ ומפקד החטיבה וגם הם דאגו. החלטנו לערוך בדיקה סופית של המקום. נערכנו כאילו לכבוש את אום רשרש. הג'יפים חיכו במרחק של כ-80 מ' מהבקתות ברתק. התקרבנו רגלית לגדר האבן שהייתה לפני הבקתות. אני עם עוד שניים נגשנו לטהור ועברנו בקתה בקתה מכיוון החושה הצפונית ונוכחנו שהמשטרה ריקה. סימנתי לחברה והם הגיעו עם שלושת הג'יפים מכיוון הים ועליהם כ-12 איש (אורי בנר, מיכה פרלסון, ביבי, נחום שריג, עוזי נרקיס, מיכה פרי וסשק'ה הקטן). הם נעצרו בתוך הח' בחצר, בחצר שבין הבקתות. עברו 2-3 דקות של שקט ואז משהו שלף את הדגל. אני חושב שהדגל היה אצלי, כי נחום נתן לי אותו עוד בבקעת סיירים כשהלכתי ברגל עם הפלוגה ואמר לי: "דיר באלק, אם אתה מגיע ראשון ותולה את הדגל". זה היה דגל הדיו. הוצאתי אותו. היה שם תורן דק ורעוע. לא היו חבלים. נגשתי לטפס והחבר'ה תמכו אותי. טפסתי בשארית כוחותי ותליתי את הדגל. בטח משהו אמר שזה רגע היסטורי. ואז, באותו הזמן סשק'ה הקטן רץ עם כובע מצחייה וערום לחלוטין, קפץ למים ואמר: "אני היהודי הראשון שאחרי 2000 שנה שוחה בים סוף!!!". אברהם אדן "ברן" מתאר את הנפת דגל הדיו. מתוך העובדות על "מבצע עובדה" מאת שמוליק תגר.
נצא לשני מסלולי טיול קצרים:
הר חזקיהו
ב-6 במרס 1949 יצאו שתי חטיבות מבאר שבע לכיבוש אילת. חיילי חטיבת גולני נעו מזרחה אל מעלה עקרבים וחיילי חטיבת הנגב מערבה/ מצריימה. לימים יקרא המבצע "מבצע עובדה".
החיילים תרו אחר תוואי מתאים והצליחו להתקדם בדרכים עוקפות.
מדרום לבקעת עובדה באזור הקניון האדום הם פוגשים נוף מצוקי הגובל עם מצרים ממערב, מטפסים על פסגת הר חזקיהו המתנשא לגובה של 836 מ' מעל פני הים ועומדים נפעמים מול הנוף הנשקף אליהם בצידו המצרי ומכנים אותו "בקעת הירח". כיום ניתן לטפס אל הר חזקיהו בכביש קצר עד הפסגה ותצפית מרשימה על מפרץ אילת בדרום, סיני במערב והרי אילת במזרח.
חוות ע'רנדלתעלת הקשר
חווה חקלאית תיירותית הממוקמת כ-5 ק"מ צפונית לקיבוץ יהל. החווה הוקמה על שרידי תחנת משטרה ירדנית ומאוחר יותר שמשה כמוצב צה"ל. שרידי אבני המייל מעידים כי הגבעה היוותה מפגש "דרכי הבשמים" ויש הסוברים כי ע'רנדל היא אחת מתחנות הדרכים במסעם של בני ישראל ביציאתם ממצרים המזוהה כאילים "... וייסעו ויחנו באילים...".
תצפית הנוף הנשקפת מהגבעה עוצרת נשימה – הרי אדום והערבה הירדנית פרוסים כמו על כף יד. סיור בחווה חושף את הבונקרים, תעלות המילוט והקשר ומספר את סיפור גבורתם של לוחמי חטיבת גולני.
על מדרון הגבעה ממערב לכביש ניתן להבחין בשלושה סמלים "מצוירים" באבנים. משמאל סמל חטיבת גולני, במרכז סמל צה"ל ומימין סמל הפלמ"ח. הסמלים צוירו ככל הנראה על-ידי יחידות שהשתתפו  במבצע עובדה או זמן מועט לאחר סיום המבצע.במבצע זה הגיעו חטיבת פלמ"ח נגב וחטיבת גולני אל "אום רשרש" שבמפרץ אילת. סמל גולני מתחדש מעת לעת על-ידי חיילי החטיבה במסגרת מרוץ גולני.