עין בוקק

טיול אל עין בוקק, נחל צפית וביקור קצר בתמר המקראית, עיר אובות

אתרים במסלול: מעיינות רחצה בעין בוקק, נחל צפית ושמורת הזנבנים. מומלץ להביא בגדי ים לרחצה במעיינות עין בוקק.

מסלול הטיול שלנו מתחיל בכניסה הצפונית של מלונות עין בוקק. נחנה במגרש החניה של שמורת עין בוקק, מגרש החניה נמצא על כביש 90 בהתאם לשילוט. שביל הכניסה לעין בוקק נמצא ממערב לנו, למרגלות מגרש החניה. נלך בשביל עפר המסומן שחור מערבה כק"מ, עד שנגיע למעיינות של עין בוקק.

במקום נמצא מעין וסביבו צמחיה חובבת מים וחום, וכל אלה מוסתרים בצל סלעים גדולים. עין בוקק שימש לכל אורך הסטוריה כנקודת מים חשובה במדבר על הדרך הראשית העולה מדרום ים המלח לכיוון ערד העתיקה.

מעיינות עין בוקק זוהמו בריכוז מליחות חריג בעשרות השנים האחרונות בעקבות דליפות מברכות הייצור של מפעלי רותם אמפרט. הסכם פשרה בין רשות הטבע והגנים, רשות המים ומפעלי רותם אמפרט, הביא את המפעלים להזרמה של מים נקיים בערוץ הנחל על מנת להוריד את רמת המליחות הגבוהה שזיהמה את הנחל.

המשך אל נחל תמר וצפית.עין בוקק לעיר אובות

נחזור אל הרכבים ונדרים כ- 30 ק"מ, לאורך כביש מס' 90. נפנה דרומה בצומת הערבה וניכנס לתחנת הדלק הסמוכה. נשאיר את ריכבנו במקום. 50 מטר מדרום לתחנת הדלק נראה שלט המכוון אותנו ל"נחל תמר".. נמשיך עוד כ- 1 ק"מ על דרך עפר עד שנפגוש סימון שבילים ירוק. הגענו לתחילת המסלול בנחל תמר. נטפס מערבה בערוצו הקניוני של נחל תמר דרך שני סולמות ומספר חבלים. מסלול אתגרי ומרתק!

במפגש שבילים ירוק-כחול נפנה דרומה על השביל המסומן בכחול, כ- 2 ק"מ. יעדנו - מפגש שבילים כחול-שחור בראש מעוקו (קניונו) של נחל צפית. במפגש זה נפנה מזרחה בשביל המסומן בשחור, לתוך מעוקו היפיפה של נחל צפית. מסלולנו ממשיך עוד כ- 1 ק"מ וביציאה מהנחל נפגוש בדרך עפר טובה המקבילה לכביש הערבה. נלך בדרך זו כ- 2 ק"מ צפונה חזרה למכונית שלנו.

קניוני צפית ותמר התפתחו לאורך מיליוני שנים בזכות הבלייה החזקה בסלעי הגיר ובעקבות התפתחות בקע ים המלח והערבה שהוא חלק מהשבר הסורי-אפריקאי. כוחות הבלייה שחקו את יחידות הסלע ויצרו במצוקים קניונים מחורצים שהפכו לאטרקטיבים עבורנו המטיילים.

השטפונות בנחלי המדבר הם תופעת טבע מרתקת, עוצמות אדירות של מים השוטפים את הנחלים מחדשים את נופי המדבר וממלאים את הגבים. הטיול בנחלים בזמן שטפונות אסור ומהווה סכנה לחיים. בחודש אפריל 2018 התרחש אסון קשה של תלמידי מכינה קדם צבאית, 9 נערים מצאו את מותם בשטפון נחל צפית.

נדרים על כביש 90 כ- 25 ק"מ עד צומת עין חצבה, בצומת זו נפנה מערבה לכביש מס' 227. לאחר נסיעה של כ- 300 מטר, נפנה דרומה לכוון עיר אובות, בה מיצד חצבה. כעת המיצד נמצא במרחק של כ- 500 מטר מאיתנו ובהגיענו נחנה את הרכב ונבקר בו. במיצד המשוחזר בצורה מרשימה, שרידים מהתקופה הישראלית ומהתקופה הרומית והנבטית. באתר עץ שיזף עתיק, כבן אלף שנים! אילו היה מדבר ודאי היה מספר לנו סיפורים מדהימים מימים עברו. מיצד חצבה הוא אתר שראשיתו מתקופת ממלכת יהודה והוא זוהה כתמר המקראית אשר נבנתה על ידי המלך שלמה כפי המתואר במקרא. האתר עבר מספר תקופות בנייה והרס לאורך ההסטוריה, הרומאים בנו במקום מצודת דרכים השומרת על דרך מעלה עקרבים ועל המעיין החשוב. בתקופת המנדט הבריטי, ישבה בנקודה תחנת משטרת הרוכבים הבריטית. במהלך שנות ה-60 התיישבו במקום קבוצת מאמינים דתיים בעלי סממני משיחיות שונים תחת הנהגתו של שמחה פרלמוטר, קבוצה זו הקימה את היישוב עיר אובות.

מאתר תמר המקראית נמשיך לאחד מהחאנים והצימרים של יישובי הערבה.